Doorslapen nieuwe fitness
Doorslapen Omslag
Waarom slaap een natuurlijk probleem is?

Een baanbrekend inzicht

Je hebt tot wel 30 keer per nacht hetzelfde slaapprobleem en het is niet koffie.

Het grootste misverstand is dat we slaap zien als één afgerond geheel dat begint met in slaap vallen en acht uur later sta je op. Of je wakker wordt in de tussentijd komt door bijvoorbeeld koffie. De realiteit is dat er maar één natuurlijke factor is die je van je slaap houdt, en dat tot wel dertig keer per nacht, namelijk je natuurlijke slaapcyclus.

Je slaapcyclus is je natuurlijke vijand

Niemand slaapt aan één stuk op dezelfde manier. Ieder mens slaapt in golven die van licht naar diep gaan, althans onder ideale omstandigheden. En dat herhaalt zich de hele nacht. Het betekent dat je veelvuldig bijna wakker bent of zelfs even wakker wordt. Vaak merk je dat niet, maar in die lichte slaapfase is waar het echte slaapprobleem voor iedereen zit. En dat is niet dat kopje koffie van de vorige avond.

Het is de natuurlijke combinatie van twee biologische feiten:

  • Je brein laat in rust gedachten los. Slaap is het ultieme moment en het is de reden waarom we juist dan eindeloos kunnen liggen nadenken.
  • Omdat je per nacht tot wel 30 keer bijna wakker bent, hebben je gedachten dertig keer de kans met je aan de haal te gaan. En doen dat.

Dit is geen ‘geloof’, maar hoe je brein werkt

Het is je biologische slaapritme en hoe je brein werkt die de natuurlijke vijanden zijn van je slaap en vrijwel niets anders!

Het is niet positief of negatief

Voor je slaap maakt het niet uit waarover je nadenkt: wakker = wakker.

Reguliere slaapadviezen missen de essentie van het probleem

Dit inzicht maakt dat reguliere slaapadviezen de essentie van het probleem missen. Je wordt niet dertig keer per nacht wakker door dat kopje koffie of dat je even op je telefoon hebt gekeken.

De enige echte oplossing is hoe je – tot wel dertig keer – je gedachten kunt weerstaan

Dat doe je door jezelf te trainen in het kiezen voor slaap, je gedachten gerust te stellen en je aandacht bij slaap te houden. Dat is wat de ZERO ZONE Sleep methode is. Een logische methode gebaseerd op het echte probleem.

© Milco Linssen | Ontwerper van ZERO ZONE Sleep

3 mythen

Het gaat niet om hoeveel slaap, maar om hoe kom je aan slaap

3 mythes ontmaskert

De wereld staat bol van mythen waarvan een beetje onderzoek laat zien dat ze niet waar zijn. Denk aan het verhaal dat eieren slecht zijn voor cholesterol, blijkt mee te vallen. Slaap spant de kroon als het gaat om mythen, die je slaap niet verbeteren. 

Mythe 1, Koffie en blauw licht houden je wakker

De belangrijkste oorzaak van wakker liggen is nadenken over, om het even over wat. Er is geen enkel bewijs dat je van koffie wakker wordt. En als je dat niet gelooft, dan zou iedereen die geen koffie drinkt geweldig moeten slapen, hetgeen niet zo is.

Het is iets dat we ons zelf wijsmaken doordat niemand nog de vraag stelt of het wel klopt.

De nr. 1 oorzaak zijn onrustige gedachten. Niemand wordt om 02.00 wakker van dat kopje koffie de vorige avond, wel door gedachten. Idem voor blauw licht. Van een beetje op je telefoon kijken lig je niet wakker. Blauw licht is een industrie en elke industrie wil je wat verkopen op basis van angst.

Mythe 2, Slecht slapen komt door zorgen

Mijmeren, malen en piekeren zijn verschillende dingen, waarvan alleen piekeren over zorgen gaat. We liggen het meest wakker van onschuldige dingen als eindeloos de dag herhalen, gesprekken die we hebben gevoerd, ontmoetingen, fantaseren over een vakantie.

Doordat matig slapen met problemen wordt geassocieerd is het een onderwerp dat niet bespreekbaar is.

Mythe 3, Ontspannen is goed voor je slaap

Sporten, yoga en zelf meditatie zijn allemaal goed voor je slaap, maar geen oplossing als je ‘s nachts om 03.00 wakker wordt door gedachten!

Er is dus een verschil tussen dingen die goed voor je zijn en die een oplossing zijn. Zo is het verstandig om voorzichtig om te gaan met een mes als je aardappels schilt, maar dat advies is waardeloos als je je snijdt. Dan heb je een oplossing, een pleister nodig.

Zo ook met slaap. Het merendeel van de adviezen zijn geen oplossing voor het probleem.

Milco Linssen onderzocht onder 7000 mensen hun ervaringen met slaapadviezen en op basis daarvan kwamen onder andere deze mythen naar voren. Daarnaast overschatten de meeste mensen hun slaap waardoor ze veel energie laten liggen. Op basis van het onderzoek ontwikkelde hij een methode die gebaseerd is op hoe je brein werkt en waarmee je het echte probleem oplost: je gedachten tot rust krijgen.