Sleeper Good Life

Een advies moet een probleem oplossen, als het dat niet doet, is het een slecht advies!

In bovenstaand overzicht zie je de 10 meest gegeven slaapadviezen. Geen van die adviezen lost de kern van het probleem op (onrustige gedachten) of helpt je aan meer diepe slaap.

Voorbeeld: als je ‘s nacht om 02.00 wakker wordt doordat je ineens aan je werk denkt, wat heb je dan aan een yoga oefening. Dat staat los van dat yoga fijn kan zijn, maar geen oplossing is!

Reguliere slaapadviezen bestaan omdat iedereen ze klakkeloos kopieert, zonder af te vragen of ze werken.

De Slaapcode is wel een oplossing, omdat het zich op de kern van het probleem richt. Het is een samenhangend geheel dat iedereen eenvoudig kan leren, en praktisch kan toepassen.

Een advies moet een probleem oplossen, als het dat niet doet, is het een slecht advies!

In bovenstaand overzicht zie je de 10 meest gegeven slaapadviezen. Geen van die adviezen lost de kern van het probleem op (onrustige gedachten) of helpt je aan meer diepe slaap.

Yoga cultuur

Voorbeeld: als je ‘s nacht om 02.00 wakker wordt doordat je ineens aan je werk denkt, wat heb je dan aan een yoga oefening? Dat staat los van dat yoga fijn kan zijn, maar geen oplossing is!

Reguliere slaapadviezen bestaan omdat iedereen ze klakkeloos kopieert, zonder af te vragen of ze werken.

De Slaapcode is wel een oplossing. Het is een samenhangend geheel dat iedereen eenvoudig kan leren, en praktisch kan toepassen.

Veel gestelde vragen

Over het onderzoek

We hebben drie dingen gedaan:

1. Geluisterd

We hebben echte klanten gevraagd naar hun ervaringen met slaapadviezen. In grote lijnen was het resultaat dat het merendeel aangaf de reguliere lijstjes niet zinvol te vinden op twee gebieden:

  1. Effectiviteit
  2. Praktische toepasbaarheid

Dat was het resultaat na zo’n 8000 reacties in een tijdbestek van 4 jaar.

Diepte interviews

Op basis van die reacties hebben er interviews met respondanten plaats gevonden waarbij we meer context kregen bij de reacties.

2. Literatuuronderzoek

Mede op basis daarvan (effectiviteit en toepasbaarheid) hebben we literatuuronderzoek gedaan zoals elke onderzoeker, waarbij je kijkt of – in dit geval – slaapadviezen die gegeven worden (waaronder ‘drink geen koffie’) wetenschappelijk (dus naar maatstaven van representatief peer reviewed gepubliceerd onderzoek) te ondersteunen zijn.

Het resultaat in grote lijnen, was dat geen enkel slaapadvies kon rekenen op solide onderzoek, met andere woorden: hard gemaakt kon worden. WEL komen er steeds meer studies die het tegendeel bewijzen, zoals dat blauw licht helemaal niet je slaap verstoort. De conclusie was dat de meeste slaapadviezen niet verder kwamen dan een relatie met slaap, hetgeen de klassieke ‘correlation, causation’ valkuil is.

Medisch versus alledaags probleem

Een andere observatie was dat een deel van de slaapadviezen bestemd zijn voor slaapstoornissen, en 1 op 1 worden geprojecteerd op mensen die geen slaapstoornis hebben. Dat is het medicaliseren van het probleem dat geen afwijking is! Het kenmerkt zich vaak door:

  1. Een niet praktische aanpak.
  2. Een aanpak niet in lijn met het probleem.

Met andere woorden: mensen worden als patiënt weggezet, maar zijn dat niet. Als je een slechte dag hebt gehad, heb je ook geen depressie en behoefte aan een psycholoog. Desalniettemin krijgen ± 1 miljoen Nederlanders slaapmedicatie.

3. Emperisch onderzoek & ontwikkeling

Slaapkwaliteit kent veel facetten, maar vaststaat, dat de grote variabele is: nadenken. Omdat het een natuurlijk (biologisch) probleem is; in rust komen namelijk gedachten op. En de reflex van een ieder is om aan die gedachten (feitelijk een gesprek met jezelf) gehoor te geven. Als je daar een antwoord op hebt, verbeter je direct je slaapkwaliteit.

In het kort: rust IN je hoofd speelt niet de enige, maar wel de HOOFDROL bij slaapkwaliteit.

Wat we vervolgens hebben gedaan is gekeken HOE dat proces van rust werkt. Hoe je rust kunt creëren? Hoe dat in religie gaat, in culturen en filosofie, én hoe dat met de inzichten van nu wetenschappelijk te herleiden is.

Daaruit kwam wederom een rode draad, zeg maar een best practice. Op basis daarvan hebben we weer gekeken, en ontwikkeld of en hoe die methodieken praktisch toepasbaar zijn voor een ieder.

Dat proces duurde 1,5 jaar. Het was een proces van leermiddelen ontwikkelen, testen met echte mensen en weer bijschaven.

 

De Slaapcode is de enige methode op basis van wat volledig wetenschappelijk te herleiden is en je de best mogelijke slaapkwaliteit biedt.

Wat is er mis met reguliere slaapadviezen?

Het antwoord zit in de 80-20 regel. Het probleem is dat die adviezen vaak niets met slaap te maken hebben, of hooguit een flinterdunne relatie, maar niet de veroorzaker, en dus geen oplossing zijn.

Het is de wetenschappelijke valkuil van ‘correlation & causation’, waarbij een relatie met het probleem gezien wordt als de veroorzaker. Simpel gezegd: voor het echte probleem wordt een schijnoplossing gegeven.

Met andere woorden als je slaap structureel wilt verbeteren moet je dat doen wat het meeste effect heeft. Stel dat koffie wel van invloed zou zijn, dan nog heeft het geen zin omdat het niets met 80% van het probleem te maken heeft. Dat zijn namelijk onrustige gedachten.

Met andere woorden als je het advies krijgt ‘drink geen koffie’, dan weet je zeker dat het een zinloos advies is.

Idem voor het hele lijstje van blauw licht tot ontspanningsoefeningen.


Niemand doet nog onderzoek en kopieert klakkeloos, waardoor mythen blijven bestaan

Het probleem is dat veel aanbieders van adviezen (en zich expert noemen) – zonder eigen onderzoek – alles van internet kopiëren, en daarmee de mythen in stand houden.

Daarom zie je altijd lijstjes met dezelfde slaapadviezen, waar je weinig aan hebt.

Milco Linssen Coffee

Omdat ‘koffie’ niet het probleem is, is het ook geen oplossing en dus een slecht advies!

Waarom ontspannen niet werkt

Ontspannen is iets anders dan je gedachten tot rust krijgen!

Standaard staat in elk slaapadvieslijstje: ontspannen. Alleen het helpt niet tegen het probleem.

Je leest het overal. ‘Neem een break’ of doe aan yoga, meditatie of mindfulness.

Meditatie heeft bijvoorbeeld niet het doel om gedachten tot rust te brengen. Het doel van mindfulness is om in het ‘nu’ te zijn en daadwerkelijk geluk te ervaren. Hoewel ze vaak worden voorgesteld als een oplossing voor beter slapen, raken ze het kernprobleem van onrustige gedachten niet aan.

Relaxing and ZERO ZONE Sleep

Gedachten hebben erna gewoon weer vrij spel en daarom heb je een specifieke oplossing nodig om je gedachten tot rust te krijgen op het moment dat het nodig is.

Omdat we tot nu geen grip hebben op gedachten haalt iedereen er ‘spiritualiteit’ en fuzziness bij, die en niet relevant is, en waar de meeste mensen geen trek in hebben. Wij hebben ontdekt dat gedachten heel klinisch zijn en dat je dat allemaal niet nodig hebt.

Een groot onderzoek (jan. 2024) laat eveneens zien dat algemene well-being interventies weinig doen tegen stress/onrustige gedachten. Zie hier >>

Dat neemt niet weg dat onspannen heerlijk en goed is

Echter je mag doel en middel niet verwarren. De Slaapcode richt zich 100% op het probleem en het mooie is, dat je om beter te slapen, dat heel feitelijk kunt doen waarbij je geen mindfullness krijgt opgedrongen.

Waarom tips niet werken

Je moet het geheel begrijpen

Het is mens eigen om te zoeken naar één quick fix die alles oplost, één gouden tip of één pil.

Goed slapen is niet moeilijk maar bestaat uit een aantal dingen die allemaal goed geregeld moeten zijn. Doe je het één niet, dan heeft het ander ook geen zin. Het gaat dus om een samenhangend geheel. Een methode kenmerkt zich door een helder begin en eindpunt.

De Slaapcode blinkt daar in uit.

In plaats van allemaal losse, onsamenhangende tips die niet werken, heb je met de Slaapcode één samenhangend geheel dat je begrijpt en kunt toepassen

‘Reenergize’ van binnenuit

– EEN KUNST VOOR HET LEVEN –